Spotreba mäsa v Uruguaji dosiahne najvyššiu úroveň za deväť rokov
Celkovo 69,2 % mäsa spotrebovaného v Uruguaji bolo národného pôvodu, zatiaľ čo 30,8 % prišlo zo zahraničia
Podľa Národného inštitútu mäsa v roku 2024 Uruguajčania konzumovali takmer 100 kilogramov mäsa na osobu, čo je najvyššia úroveň za posledných deväť rokov, podľa Národného inštitútu mäsa. Údaje potvrdzujú silné zotavenie domáceho dopytu po živočíšnych bielkovinoch, najmä vakcína a vtáčieho mäsa.
Výročná správa naznačuje, že priemerná spotreba na obyvateľa dosiahla 99,3 kilogramov, čo je nárast vzhľadom na 93,3 kilogramov zaznamenaných v roku 2023. Vakcína sa udržiavala ako najviac konzumovaná, so 48,3 kg na osobu, čo predstavuje nárast o 3 kg v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Nasledoval Aviar Meat s 25,5 kg, nárast o 1,5 kg a mäso ošípaných s 22,9 kg, lezenie 0,9 kg. Iba ovčie mäso sa mierne znížilo pri 0,4 kg, až do 2,6 kg.
„Celková konzumácia proteínov pochádza väčšinou z národnej produkcie, s pozoruhodnou výnimkou ošípaných, ktoré sa väčšinou dovážajú,“ hovorí správa.
Celkovo bolo 69,2 % mäsa spotrebovaného v Uruguaji národného pôvodu, zatiaľ čo 30,8 % prišlo zo zahraničia. Spotreba výrobkov z národného priemyslu mierne vzrástla o 0,1 %, zatiaľ čo spotreba dovážaného mäsa klesla do rovnakého podielu.
Uruguaj, známy na celom svete pre svoj vývoz vakcínového mäsa, tiež zachováva jednu z najvyšších miery spotreby mäsa na obyvateľa na svete.